FÖR BRA SAMTAL 

SE FILMEN ”JOHN HRON”

”John Hron” är den sanna historien om den 14-årige killen som gav sitt liv för att rädda sin kompis från extremister år 1995 i Kode, Kungälv.

De flesta av oss kommer nog ihåg “John Hron” då händelsen blev mycket uppmärksammad i media och Johns föräldrar gjorde över 1000 föreläsningar mestadels i landets skolor. Men dagens ungdomar känner inte till historien, av den anledningen har det nu gjorts en film om händelsen. Historien om John Hron är lika aktuell idag som 1995 då vi nu står inför samma utmaningar kring invandring och främlingsfientlighet och ämnet diskuteras flitigt i media.

Berätta för era kollegor, arbetslag och hemma. Det finns även ett diskussionsmaterial framtaget av fyra lärare från gymnasiet och högstadiet. Materialet är anpassat för skolor och berör temat mobbning, utanförskap och extremism.
INFO I PDF. DELA LÄNK MED KOLLEGOR:
UPPDATERAD INFO OCH PRISER.PDF
DISKUSSIONSMATERIAL ATT LADDA NER

SE FILMEN DIGITALT DIREKT

KÖP EN DVD ELLER BLU-RAY TILL DIN SKOLA


FILMVISNING PÅ BIO
Kontaktar oss samt valfri biograf för att boka slutna visningar på tex. skoltid. För slutna visningar gäller ingen regel om åldersgräns. Det blir på samma sätt som på TV. Filmen är också mindre våldsam än tex. ”Ondskan” som fick 11 årsgräns. Filmen ”John Hron” passar även den bra från 11år. Biografen behöver inte redan ha filmen på repertoaren utan kan ta in den och enkelt boka sluten visning på skoltid. Priserna kan variera lite mellan olika biografers lokalhyra. Filmen är 2 timmar. Hör av er för exakt pris. 

FILMVISNING VIA LÄNK
Kontakta oss för att få filmen via länk. Det är ett passande och billigare alternativ för tex.mindre grupper, flera visningar eller för skolor på orter utan biograf.

TESTA ER TEKNIK GENOM ATT VISA DENNA LÄNKEN FÖR FILMENS TRAILER
https://.com/171173375

När ni sedan ska se filmen via länk kan det vara bra om filmen får ladda ett tag innan visning så att uppspelningen inte stannar av. Detta beroende på att olika skolor har varierande uppkopplingshastighet.

KÖP EN DVD ELLER BLU-RAY FÖR VISNING I HELA SKOLAN ELLER ORGANISATIONEN
Vanlig dvd och blu-ray som köps eller hyrs av privatpersoner är avsedda för privat bruk och skyddas av upphovsrrätten.
Vill man som lärare på en skola eller annan organisation köpa en dvd eller blu-ray till skolan för visning i tex. klassrummet så behöver man köpa visningsrättighet. Det kostar 3000 kr så får ni visa filmen på tex. skolan. Ert kvitto/faktura fungerar som bevis på visningsrätten.

FÖRELÄSNING OM MOBBNING OCH RASISM
Kontakta oss för att beställa föreläsning om mobbning och rasism. Föreläsningen är passande för tex. Lärarnas studiedag eller för skolans elever. Föreläsningen berör grupptryck, konformitet, mobbning och rasism. Med bild och video-exempel från psykologiska expriment som förklarar varför vi människor agerar som vi gör i grupp. Föreläsningen är fristående från filmvisningen och hålls av filmens regissör Jon Pettersson.
Längd: 1 timme.
Pris: 7500 kr ex moms.

Det finns även föreläsningar om Filmskapande, Dramaturgi, Regi & Manus. Läs mer:
FÖRELÄSNING OM FILM

FILMEN ÄR TILLGÄNGLIG FÖR DE SOM VILL HA SYNTOLKNING
Syntolkning fungerar på det viset att man via sin telefon hör filmen berättas i sina hörlurar utan att det stör visningen. Tekniken hör vart i filmen man är och anpassar själv berättarrösten till rätt plats i filmen. Den som vill ta del av syntolkningsspåret behöver först ladda hem en av syntolkningsapparna.
Movie talk funkar för Iphone
Voice vision funkar för Android och Iphone
Därefter söker man på filmen och laddar ner ljudspåret med syntolkning. 

I voice vision finns ljudpaketet i två olika hastigheter. En som passar för bio och en för dvd (eller visning via länk).
I movie talk går det att hitta ljudpaketet för bio. Den som vill ha dvd syntolkad via Movie talk hämtar hem ljudpaketet här:

Synsymbol


För att se filmen John Hron kontakta:

Glimmer Film Distribution

[email protected]

Nämn när och var ni vill se filmen, samt fakturauppgifter.


Trailer på youtube, sök på John Hron trailer

INFO I PDF. DELA LÄNK MED KOLLEGOR:
UPPDATERAD INFO OCH PRISER.PDF
DISKUSSIONSMATERIAL ATT LADDA NER

Biofilm
Genre: 
Drama
Regi:
 
Jon Pettersson
Språk: Svenska
Undertext: 
English, Danish, Norwegian, Finnish, French, German, Swedish
Syntolkning: 
Valbart ljudspår dvd/Bd eller i hörlurar via mobilapp. På Svenska.
Längd:
 
1 tim 57 min
Åldersgräns: 
Från 11år

 

JOHN HRON - BOKA VISNING


NEDAN ÄR KOMMENTAR EFTER SLUTEN VISNING AV FILMEN ”JOHN HRON”

Hej!
Vilken bra film, det blev en super kväll, med jättebra diskussioner och tankar efteråt. 
Vi går vidare till Barn och elev ombudsman och se om vi kan göra flera privata visningar där vi kan bjuda in skolorna och andra fritidsgårdarna.  

Tack för att ni har gjort filmen!

pangea
Hälsningar,
Michelle Miller
Pangea- Norrköpings Kommun


 KOMMENTAR EFTER FILMEN ”JOHN HRON”
"Hejsan! Allting fungerade ypperligt. Tack för all hjälp. Eleverna tyckte att det var en jättebra film och att det var intressant att få lära känna människan John Hron, inte bara offret. 
Det kan mycket väl hända att vi kommer att använda filmen igen. Jag kommer höra av mig när det blir aktuellt. Än en gång: Tack för hjälpen!"
Mathias Ewaldsson
TOLLERANSPROJEKTET BORLÄNGE

 
KOMMENTAR EFTER FILMEN ”JOHN HRON”

Filmen om John Hron har fått Alingsås elever på Alströmergymnasiets el- och energiprogram att skriva ner sina tankar om mobbning. Den här veckan publicerar Alingsås tidningen några av texterna.
”Jag har sett filmen John Hron med klassen och det kan ha varit den mest intressantaste filmen jag har sett, men samtidigt väldigt plågande. Denna filmen handlar om en 14-årig kille som bodde utanför Göteborg. Som blev mördad av nynazister. Jag blev djupt påverkad av filmen på ett känslomässigt sätt, mina känslor rusade genom mig och det var alla möjliga känslor, till exempel frustration och ilska. För man kan egentligen inte tro att någon kan göra något så hemskt…”

– Man ska alltid stå upp för personer som blir mobbade, säger Zecir Zeciri.

Eleverna berördes starkt av filmen och tycker att den gav dem en tankeställare.

– Att det kunde gå så långt, säger Kristina Svensson.

De vet om att mobbning fortfarande existerar men har själva inte varit i närheten av något liknande som i filmen.

– Inte så grovt, säger Marcus Johansson.

– Väldigt mycket mobbning nu händer på nätet. Folk vågar mera där. Det är mer psykisk mobbning, säger Kristina Svensson.

– Ja, jag har sett att man kan frysa ut någon och säga taskiga saker, säger Zecir Zeciri.

El- och energieleverna har böcker som de skriver av sig i under lektionerna i svenska. Deras svensklärare Jenny Tydén blev glad när hon läste vad de skrivit om filmen, om varför mobbning sker och hur man kan motverka det.

– Det är mycket empati och medmänsklighet, säger hon.

Det är mest killar i klassen och de bevisar att de också kan skriva om känslor.

– Ja, även de hårdaste killarna kan ta av sig masken och skriva vad de känner, säger Wictor Naess.

 

KOMMENTAR EFTER FILMEN ”JOHN HRON”

GULLMARSSKOLAN – HÖGSTADIET

En hel biosalong med niondeklassare satt knäpptysta och alldeles tagna av din film. Det ska bli så spännande att få höra hur diskussionerna gick efteråt, jag hör av mig så fort jag samlat in rapporterna.

Eva-Lotta Karlsson

 

Av 125 besvarade enkäter var det 120 elever som gav filmen positiv kritik och fem elever som gav den negativ. Här kommer några tankar från eleverna:

 

”Jag tycker filmen var otroligt stark, väldigt hemsk men ändå så viktig och med ett gott budskap. Alla blev väldigt berörda av filmen på ett sätt som jag aldrig upplevt förut. Och det kändes ännu mer när man fick känslan av film och bio på Folkan. Detta är verkligen något jag tycker man ska fortsätta med att visa för alla elever. Det skulle verkligen ge och har gett många elever på skolan en tankeställare.”

”Den var bra. Filmen gav ett ”dolt” budskap. Filmen var hemsk och samtidigt sjukt bra att man blir tårögd. Filmen fick mig att tänka på väldigt mycket tex om hur man kan hata någon så mycket att man dödar dom. Vissa är sjuka.”

”Jag tycker det var jättebra att vi fick se på den filmen. Man fick många tankar och man lärde sig mycket. Jag tycker att man bör visa den varje år.”

 

”Den var grymt bra, lätt den bästa filmen som var verklighetsbaserad jag sett. Tycker att man ska visa den för många fler – hela världen.”

 

”Jag tycker filmen var jättebra, men hemsk. Det är nog bra att ni visar den nästa år för man får verkligen en bild hur hemskt det är att vara nazist/mobbare och att man inte ska vara det.”

 

”Jag vill se den igen!”

 

”Jag tycker att filmen var väldigt bra då den väckte många tankar samt känslor. Den gav ett perspektiv på hur hatbrott, mobbing och nazism kunde se ut och vad det ibland leder till. Man förstod hur viktigt det är att man agerar i tid och står upp för sig själv samt andra. Att ta hjälp är också något man kan göra.”

 

”Riktigt bra och välgjord.”

 

”Den fick mig att tänka på hur hemskt mobbing är och hur långt det kan gå och att man måste sätta stopp för det.”

 

”Otroligt bra film. Jag är väldigt glad att vi fick chansen att få se den.”

 

”En fullpoängare.”

 

”Lärorik och man lär sig att mobbing kan leda till död.”

 

 ”Bra att få prata om alla tankar med andra.”

 

”Det var en värdefull lektion då man fick ventilera tankar och känslor. Att ta del av andras resonemang och diskussioner var nyttigt och intressant. Bra med snack efter en så känsloladdad film.”

 

”Det var bra diskussionsfrågor där man fick tänka och säga sina goda idéer.”

 

”Bra och viktigt ämne som man måste prata om.”

 

”Bra frågor, bra diskussion. Många tankar i huvudet om hur fel dom gjorde.”

 

”John Hron är viktig att ta upp, för att lärare och elever ska ha koll på en sådan person som Rambo.”

 

 

Hör av er vid frågor:

mail_LITEN

 

JOHN_HRON_MINNESKONSERT

BILD FRÅN JOHN HRONS MINNESKONSERT.
Artister som medverkade var bla. Lill Lindfors, Tommy Nilsson och Timbuktu.

 

BESTÄLL FÖRELÄSNINGA OM FILM

Föreläsningar hålls av filmregissören Jon Pettersson. Jon har gedigen utbildning i filmregi från Filmhögskolan, Göteborgs Universitet. Jon har även arbetet flera år som filmlärare och föreläsare. Jon regisserade filmen John Hron som blev sommarens mest sedda svenska biofilm. Jon skrev även manus, producerade och distribuerade filmen och har på det viset en mycket ovanlig och övergripande bild av filmbranchen som annars är mycket uppdelad där dvd distibutören inte känner till biodistributon och vise versa. Föreläsningar går att beställa i olika kategorier och längder som även kan anpassas till innehåll och längd vid behov. 
KOSTNAD 5500 kr ex. moms

DRAMATURGI 2 H 
Vad är drama och dramaturgi, vad behövs för att vi ska kunna förmedla våra historier så att publiken blir engagerad av dem. Den mest använda dramaturgiska modellen presenteras och förklarar med filmexempel. Hur skapas framåtrörelse och hur reagerar vi olika på tvivel och dilemman. Skillnaden mellan händelser och känslor och betydelsen av identifikation. Hur uppnår man idetifikation och varför är det så viktigt. 

FILMSKAPANDE FRÅN AX TILL LIMPA 2 H
Hur gör man film på en liten budget, vad är viktigt att tänka på? Vilka fallgropar finns och vilka är fördelarna. Hur ser processen ut?
Steg för steg får vi följa med på Jon berättelse om hur han lyckades ro i land ett nollbudget projekt som vanligtvis hade kostat 20miljoner. 

REGI 2 H
Vad innebär det att vara konstnärlig ledare, vad innebär det att vara arbetsledare, hur fungerar dessa roller tillsammans?  Regivision, Improvisation, olika regimetoder och skådespelarmetoder, personregi, vart går gränserna mellan olika personers arbetsområden. Hitta din röst, hitta din historia, hitta din publik.

MANUS  2 H
Vad är synosis, treatmen, manus, logline och pitch, när ska man använda sig av de olika. Vad skiljer de åt och i vilken ordning skrivs dem och vad är fördelar och nackdelar med att skriva dessa i olika ordningar. Verktyg för att hitta vad ens historia handlar om och tips på hur man gör för att berättelsen ska pressiceras och vässas till. Hur skriver man en levande dialog?

mail_LITEN
FILMFÖRELÄSNING

 

Strop Digital Studio logotyp Rockhouse logotyp Shock logotyp Glimmer Film logotyp
House of Ports logotyp Guldfynd logotyp